Het lijkt misschien alsof pasgeboren baby’s de eerste maanden van hun leven niet veel anders doen dan eten en slapen – maar ze leren actief alles over de wereld om hen heen met behulp van hun vijf zintuigen. U traint deze zintuigen al elke keer dat u en uw baby met elkaar omgaan, maar sommige speeltjes zijn ontworpen om uw baby een extra stimulans te geven, zoals een muziekmobiel.
Muziekmobieltjes zijn niet alleen een leuk designelement voor de babykamer – ze kunnen ook goed zijn voor de baby. In de eerste maanden van hun leven worden baby’s aangetrokken door felle en contrasterende kleuren, waardoor mobielen ideaal zijn voor hun visuele ontwikkeling. Benieuwd waar op te letten bij het kopen van een muziekmobiel? Lees hieronder verder. Wat moet je zoeken in een muziekmobiel?Muziekmobielen zijn er in drie basisontwerpen: Ze klikken vast aan de zijrails van het wiegje van je baby, worden bevestigd aan het autostoeltje of de wandelwagen van je baby, of bungelen aan het plafond. Hoewel mooie pastelkleuren misschien uw aandacht trekken, geven baby’s de eerste zes weken de voorkeur aan zwart en wit, gevolgd door andere felle kleuren. Gewaagde ontwerpen met scherpe contrasten trekken de aandacht van baby’s het meest. Veel mobielen zijn voorzien van muziek om het gehoor van uw baby te stimuleren, en sommige hebben geprojecteerde lichtjes om uw baby ‘s nachts gerust te stellen.
Veiligheid van de muziekmobielOmdat een muziekmobiel zich in de slaapzone van uw baby bevindt en toegankelijk is op momenten dat u hem niet in de gaten houdt, moet u ervoor zorgen dat hij geen gevaar oplevert voor verwurging, verstikking of verstikking door verstikking. Voordat u de mobiel ophangt, moet u controleren of alle onderdelen van de mobiel stevig vastzitten en dat er niets los zit dat op uw baby kan vallen. Dr. Lee raadt aan geen muziekmobielen op te hangen met kleine onderdelen, die na verloop van tijd uit elkaar kunnen vallen en verstikkingsgevaar kunnen opleveren.
Hang een muziekmobiel niet meer dan 15 cm van het gezicht van uw pasgeborene vandaan en iets opzij van zijn gezichtsveld, zodat hij het kan zien. Zorg er altijd voor dat alle onderdelen van het product ver genoeg weg zijn, zodat hij niet naar boven kan reiken of de mobiel kan vastpakken en naar beneden trekken.
Lees bij het installeren van de mobiel de producthandleiding om hem correct te installeren. Duw op het gemonteerde gedeelte om te testen of het goed vastzit en niet kan bewegen.
Verwijder de mobiel zodra je kleintje 5 maanden oud is of op handen en knieën kan gaan zitten (afhankelijk van wat het eerst komt). Baby’s zijn op die leeftijd gewoon zo nieuwsgierig. Zelfs als ze zich nog niet helemaal kunnen opdrukken, kunnen ze zich op hun zij rollen om wat hoogte te winnen en naar de mobiel grijpen.
Vanaf 3 maanden kun je er ook voor kiezen om een babygym te kopen voor jouw kindje.
Wat is een baby gym eigenlijk?Een baby gym kan er in allerlei verschillende vormen en maten zijn. In het algemeen is het een boog waar de baby onder kan liggen. De boog kan gemaakt zijn van hout, plastic of kan bekleed zijn met stof en soms is er een doek aan bevestigd.
Visuele stimulatie van de babyDe baby wordt dan visueel gestimuleerd doordat er bijvoorbeeld bepaalde vormen aan de boog worden bevestigd, kleuren worden gebruikt of bepaalde dingen bewegen.
Sommige baby gyms werken op batterijen en kunnen naast visuele stimulatie ook audiostimulatie geven aan een baby. Als ouder kun je dan bijvoorbeeld bepalen of er muziek wordt afgespeeld of dat een bepaalde actie van de baby een geluid veroorzaakt. Er zijn ook baby gyms waar een baby op zijn buik naar bepaalde dingen kan kijken of ze kan aanraken. Of baby gyms waar de baby met zijn voetjes kan trappen.
Stabiliteit van de baby gymOver het algemeen zijn baby gym bogen flexibel. Een veel gehoorde klacht is dat ouders graag zouden zien dat de bogen stijver zijn en niet zo makkelijk aan te trekken. Of dat ze na het uittrekken weer omhoog komen. Ook daar heb ik zoveel mogelijk rekening mee gehouden. Zoals je je kunt voorstellen, zoveel wensen, zoveel baby gyms. Welke baby gym is leuk om te geven? Dat overzicht geef ik hieronder in het artikel.
Vanaf welke leeftijd gebruik je een baby gym?Over het algemeen kun je een baby gym gebruiken vanaf drie maanden.
Let er wel op dat je een baby niet te lang onder een baby gym zet. Het veroorzaakt nogal wat impulsen in dat kleine hoofdje. Bij sommige baby’s komen de impulsen heftiger aan dan bij andere baby’s. En als de baby het duidelijk niet leuk vindt, dan is hij er gewoon nog niet klaar voor of moet hij uitrusten van alle prikkels. En in de eerste drie maanden is een baby echt nog te klein om een babygym op welke manier dan ook te hanteren. Het gezichtsvermogen van een kind is dan nog niet zo goed ontwikkeld en een baby onder een babygym zetten heeft dan niet veel zin.
|