Voedingskussen Koopgids – Hoe Kies Je Het Beste Voedingskussen?
Aangezien je je voedingskussen maandenlang meerdere keren per dag (en nacht) zult gebruiken, wil je er zeker van zijn dat je er een kiest die perfect voor jou is. In deze gids leggen we uit wat een voedingskussen is, of je er een nodig hebt en wat je in een voedingskussen moet zoeken.
Wat is een voedingskussen?
Een voedingskussen is in wezen een kussen dat speciaal ontworpen is om jou en je baby te ondersteunen terwijl je borstvoeding geeft. Ze zijn meestal steviger dan bedkussens, zodat jij en je baby er niet in wegzakken.
Veel moeders kennen het c-vormige voedingskussen dat rond je middel past, maar er zijn voedingskussens in verschillende vormen en maten om aan individuele voorkeuren te voldoen.
Om een voedingskussen te gebruiken, kun je je baby bovenop het kussen leggen of je baby in je armen wiegen en op het kussen laten rusten. Leg ze dan zo dat uw baby op één lijn ligt met uw borst.
In tegenstelling tot het balanceren van je baby op je arm, tilt een voedingskussen je baby op de juiste hoogte. Zoogkussens stellen moeders in staat om hun baby comfortabel in verschillende posities te verzorgen. Ze kunnen ook nuttig zijn voor ouders die flesvoeding geven.
Heb ik een voedingskussen nodig om mijn baby te voeden?
Hoewel een voedingskussen niet echt noodzakelijk is voor het voeden van een baby, vinden veel moeders het toch erg handig. En als je bedenkt hoe moeilijk het kan zijn om aan borstvoeding te wennen, kan een voedingskussen aanvoelen als een onmisbaar hulpmiddel.
Ondanks de vele voordelen van borstvoeding, ondervinden veel moeders in de eerste weken zoveel problemen dat ze het gevoel hebben te moeten stoppen. Een voedingskussen kan je helpen om langer en comfortabeler borstvoeding te geven.
Er zijn verschillende redenen waarom je een voedingskussen zou kunnen gebruiken, zoals:
Voedingskussen Koopgids – Hoe Kies Je Het Beste Voedingskussen?
Leren borstvoeding te geven: Het geven van borstvoeding gaat gepaard met een leercurve, en het gebruik van een voedingskussen kan je helpen om je sneller een pro te voelen. Het bereiken van een goede hechting is een van de belangrijkste stappen voor effectieve, pijnloze borstvoeding. Met een voedingskussen heb je je handen vrij om je baby goed te laten aanhappen. Je kunt het kussen ook gemakkelijk verstellen zodat je baby op de juiste hoogte ligt.
Comfort en ondersteuning: Aangezien je de eerste weken misschien wel acht tot twaalf keer per dag borstvoeding geeft, wil je er zeker van zijn dat je het zo comfortabel mogelijk hebt. Ook al zijn pasgeboren baby’s nog zo klein, toch wil je niet dat ze dertig minuten lang op je arm liggen zonder enige ondersteuning. Zoogkussens houden baby’s rechtop, zodat je niet voorover hoeft te buigen en je schouders geen pijn doen. Sommige hebben zelfs een lendensteun om je onderrug te beschermen.
Borstvoeding voor meerlingen: Moeders van meerlingen zouden willen dat ze meer dan twee handen hadden, maar borstvoeding hoeft niet zo’n moment te zijn. Met een voedingskussen kunnen moeders gemakkelijker één baby aan elke borst houden.
Herstel van keizersnede: Borstvoeding kan vooral moeilijk zijn voor moeders die herstellen van een keizersnede. Een voedingskussen kan ervoor zorgen dat deze moeders comfortabeler borstvoeding kunnen geven zonder veel te bewegen. Het kussen kan zelfs worden gebruikt om het gemakkelijker te maken om met je baby in de “voetbalhouding” te liggen, een van de meest comfortabele houdingen voor moeders na een keizersnede.
Wat moet ik zoeken in een voedingskussen?
Geen twee moeders geven op precies dezelfde manier borstvoeding, dus wil je het voedingskussen kiezen dat bij jou en je baby past. Hieronder overlopen we de belangrijkste aandachtspunten bij het kiezen van een voedingskussen..
Vorm
Er zijn voedingskussen in verschillende vormen en maten, afhankelijk van je behoeften en voorkeuren. De meest voorkomende zijn:
C-vorm: Het c-vormige voedingskussen komt het meest voor. Het past gedeeltelijk rond je middel, zodat je baby er bovenop kan liggen. Deze vorm is zeer veelzijdig en kan gebruikt worden om je baby te ondersteunen als hij of zij ouder wordt, maar sommigen hebben liever een kussen met meer ondersteuning voor de rug.
Wikkel-omheen: Sommige voedingskussens zijn ontworpen om rond je middel en rug te wikkelen om uitstekende rugsteun te bieden en op zijn plaats te blijven. Sommige moeders zweren bij deze stijl, terwijl anderen vinden dat ze moeilijk aan en uit te trekken zijn.
Komma-vormig: Deze kussens zijn groter aan de ene kant en lopen taps toe naar een punt aan de andere kant. Ze zijn ideaal voor moeders met een maatje meer of moeders die herstellen van een keizersnede. Je kunt je baby ook schuin leggen, wat nuttig is voor baby’s met reflux.
L-vormig: L-vormige kussens passen niet strak rond de gebruiker, zodat ze veelzijdiger kunnen zijn dan andere stijlen. Sommige hebben ook een groter oppervlak dat veel moeders verkiezen.
Ondersteuning
De juiste ondersteuning in een voedingskussen hangt af van je voorkeuren en hoe je het gaat gebruiken. Zorg ervoor dat je een kussen vindt dat je baby op de juiste hoogte ondersteunt. Als je erg lang bent, kun je beter een groter kussen zoeken zodat je niet voorover hoeft te buigen.
Sommige moeders vinden het fijn om een minimalistisch voedingskussen te hebben, terwijl anderen de voorkeur geven aan een wikkelvormig kussen dat de rug extra ondersteunt. Als je tijdens het borstvoeden onderuitgezakt zit of last hebt van rugpijn, is een voedingskussen met extra lendensteun misschien iets voor jou.
Je wilt er ook zeker van zijn dat je baby goed ondersteund wordt. Sommige voedingskussen zijn steviger dan andere. Misschien wilt u een steviger kussen als uw baby pasgeboren is en nog geen controle over zijn hoofd heeft. Naarmate hij of zij groeit, kan een steviger kussen ook goed werken.
Materiaal
Veel moeders zijn kieskeurig als het gaat om het materiaal dat in aanraking komt met de tere huid van hun baby. Sommigen geven de voorkeur aan voedingskussens met zachte, dekenachtige hoezen, meestal gemaakt van polyester. Anderen geven er de voorkeur aan om alleen natuurlijke of biologische materialen te gebruiken. Er is ook variatie in de vulling. De meeste voedingskussens zijn gevuld met schuim, maar sommige gebruiken natuurlijke materialen, zoals boekweitdoppen. Wat je voorkeur ook is, met een beetje zoekwerk vind je het kussen dat het juiste gevoel geeft aan jou en je baby.
Schoonmaken
Je voedingskussen wordt gegarandeerd vies, of het nu komt door spuug of een ongelukkige luieruitspatting. Je zult een voedingskussen willen vinden dat makkelijk te wassen is. Sommige kussens kunnen in de machine gewassen worden, wat voor sommige ouders de makkelijkste optie is. Afhankelijk van het ongelukje kan het ook geruststellend zijn om te weten dat het hele kussen door de wasmachine is gegaan. Andere kussens hebben alleen een afneembare hoes, wat sommige ouders helemaal toereikend vinden.
Veelzijdigheid
Sommige voedingskussen zijn alleen bedoeld voor het voeden van je baby, terwijl andere een tweede leven kunnen krijgen als je ze niet meer nodig hebt voor borstvoeding. Omslagkussens zijn meestal alleen geschikt voor het voeden van je baby, maar andere kussens kunnen ook voor andere doeleinden worden gebruikt, zoals buikliggen of het ondersteunen van je baby als hij of zij leert zitten. Als je van multifunctionele producten houdt, dan is een veelzijdig borstvoedingskussen misschien het beste voor jou.
Garantie en retourneerbeleid
Veel aanstaande ouders krijgen een voedingskussen voordat hun baby geboren is, of ze kopen er een en realiseren zich dat het niet de juiste keuze is voor hen en hun baby. Het is altijd een goede vuistregel om het retourbeleid en de garantie te kennen voor het geval iets niet is zoals geadverteerd of snel defect raakt.
Een perfecte pasvorm is cruciaal als het gaat om een voedingskussen, dat is de reden waarom garanties en terugkeer beleid zijn zo belangrijk. Veel ouders krijgen borstvoedingskussens voordat hun baby’s geboren zijn, waardoor deze nog crucialer zijn. De meeste voedingskussen hebben een beperkte garantie van één jaar, wat betekent dat alle fabricagefouten gedekt zijn. Retourtermijnen liggen meestal tussen 30 en 45 dagen.
Zwangerschapskussens
Als aanvulling of afwisseling van een voedingskussen kun je ook kiezen voor een zwangerschapskussen. Deze kussens zijn meerzijdig en hebben talloze voordelen.
Hoe groot is het zwangerschapskussen?
Voordat je dat zwangerschapskussen koopt, is het belangrijk dat je de grootte ervan in overweging neemt. Als het kussen te groot is dan zal je partner zeker op de bank slapen.
Houd rekening met de grootte van het zwangerschapskussen versus de grootte van je bed. Hoe groter je bed, hoe groter het zwangerschapskussen dat je tussen je en je partner kunt plaatsen.
De grootte is ook een kwestie van persoonlijke voorkeur. Sommige vrouwen vinden het heerlijk om letterlijk in hun zwangerschapskussen te zwemmen. Anderen hebben het liever wat kleiner. Houd bij het kiezen van een zwangerschapskussen rekening met je voorkeur.
Zachte vs. stevige zwangerschapskussens
Veel mensen hebben een voorliefde voor zachte kussens. Bij het kiezen van een zwangerschapskussen is het best dat deze genegenheid opzij wordt gezet. Een steviger zwangerschapskussen zal meer ondersteuning bieden dan een zachter kussen. Hoewel een stevig zwangerschapskussen in het begin misschien oncomfortabel lijkt, zult je er snel aan wennen.
Welke delen van je doen pijn als je wakker wordt?
Als je wakker wordt, let dan op je pijntjes en kwaaltjes. Vooral de plekken waar deze pijnen vandaan komen.
Als je niet ondersteund wordt, kunnen de volgende delen van je lichaam ‘s nachts stijf of pijnlijk worden:
Enkels
Knieën
Maag
Rug
Nek
Schouder
Nu komt het lastige gedeelte. je moet bepalen of je pijn komt doordat je ‘s nachts niet goed bent ondersteund of door een ander, niet-slaapgerelateerd probleem (slechte houding, verkeerde tiltechniek, enz.). Als je bijvoorbeeld pijn in je onderrug en knieën heeft, kan het zijn dat je in plaats daarvan een goed paar zwangerschapsschoenen nodig heeft.
Als de pijn echt door het slapen komt, kunt je het beste een zwangerschapskussen zoeken dat vooral deze pijnlijke lichaamsdelen ondersteunt.
Beste zwangerschapskussens voor verschillende toepassingen
Hieronder bekijken we de verschillende lichaamstypes en slaaphoudingen die een invloed kunnen hebben op je keuze in zwangerschapskussen.
Tweelingen of meer
Veel mama’s met een tweeling of meer raden U-vormige zwangerschapskussens aan. Het grotere kussen helpt je te ondersteunen waar je dat het meest nodig hebt, omdat je buik groter is dan normaal. Een van deze U-vormige zwangerschapskussens zoje een goede keuze zijn.
Vrouwen met grote maten
Dus je leeft op de grotere maat van het leven, who cares? Je bent nog steeds mooi en zoje nog steeds comfortabel moeten kunnen slapen tijdens je zwangerschap. Veel forums melden dat de c-vorm het beste zwangerschapskussen is voor vrouwen met een grotere maat. De asymmetrische vorm geeft je de meeste keuze als het gaat om het positioneren van het kussen rond je lichaam. Bekijk de C-vormige zwangerschapskussens om het perfecte kussen voor je te vinden.
Petite vrouwen
Dat je wat kleiner bent, betekent niet dat je tijdens je zwangerschap niet comfortabel kunt slapen. Hoewel het gebruik van een groter zwangerschapskussen geen probleem is, geven veel kleine vrouwen de voorkeur aan een kussen waar ze niet in zullen zwemmen. Populaire zwangerschapskussens in kleine maten zijn de Leahco Snoogle Mini Compact en de Petite Total Body Pillow.
Zijslapers
Als je op je zij slaapt, zult je het ‘s nachts tijdens de zwangerschap het gemakkelijkst hebben. Het wordt algemeen aanbevolen om tijdens de zwangerschap op je zij te slapen. Er zijn dan ook heel wat zwangerschapskussens om uit te kiezen die het zijslapen vergemakkelijken.
Rugslapers
Helaas betekent een zwangerschap dat je na het eerste trimester niet meer op je rug kunt slapen. Rugslapers zijn een uniek ras dat het heel ongemakkelijk vindt om op hun zij te moeten slapen. Als je dat bent, zult je de neiging hebben om tijdens je slaap op je rug te rollen.
Om dit tegen te gaan, moeten rugslapers op zoek gaan naar een zwangerschapskussen dat tegen hun rug duwt. Het gevoel van gewicht tegen de rug kan geruststellend aanvoelen voor rugslapers en hen helpen in slaap te vallen, zelfs als ze op hun zij liggen. Zowel de Snoogle als de Back ‘n Belly zijn geschikte kussens om gewicht tegen de rug te geven.
Buikslapers
Buikslapers, verheugt je zich. Ik zal jullie een geheim verklappen. Je kunt op je buik slapen en toch comfortabel liggen tijdens je zwangerschap. Hoe? Met behulp van het zwangerschapskussen hieronder.
Koopgids voor de beste hondenwagen Koopgids voor de beste hondenwagen Als u een kleine of oudere hond hebt, kan het zijn dat hij niet in staat is om lange wandelingen...
Welke kleur laminaat past het beste in je woning? Ben je op zoek naar nieuw laminaat, ga dan naar een goede vloerenspecialist. Daar vind je een groot aanbod aan verschillende soorten en kwaliteiten. En...
Veilig op vakantie Lekker met de familie op vakantie en genieten van vrije tijd. Met de auto op reis naar je favoriete vakantiebestemming en daar tot rust komen....